środa, 18 czerwca 2014

makaron z kurkami w śmietanie na białym winie


Zaskoczeni, spotkaliśmy przy drodze pierwszych sprzedawców kurek! Pewnie przez tę wyjątkowo ciepłą zimę, mamy już możliwość zajadania się tym przysmakiem! Postanowiliśmy wrzucić je, a jakże, do makaronu!

Składniki:

  • 200 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry,
  • 250 g makaronu, użyliśmy pappardelle
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka gęstej, tłustej śmietany
  • 2-3 plastry bekonu, usmażonego na chrupko, drobno posiekanego
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzane na patelni masło wrzućcie kurki, podsmażcie i poczekajcie, aż odparuje z nich nadmiar wody, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze ok. 1 minuty, dodajcie wino, smażcie aż prawie całe odparuje. Dodajcie śmietanę, lekko zagotujcie, zmniejszcie ogień, posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie chrupiącym bekonem, parmezanem, pietruszką i świeżym pieprzem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz