środa, 11 czerwca 2014

krem ze szparagów na zimno i na ciepło


Zupa z naszych ukochanych szparagów na każdy dzień!

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów, ok. 500 g, pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 szklanki jogurtu + 2 łyżki do serwowania zupy
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 2-3 cm kawałki. Możecie zostawić 2-3 szparagi do ozdobienia zupy (użyjcie do tego mandoliny do obierania warzyw). Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, czosnek, szparagi, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. Dodajcie wodę, sól i pieprz, gotujcie przez ok. 10-15, aż szparagi zmiękną. Odstawcie zupę do ostygnięcia. Zmiksujcie wszystko. Przecedźcie przez sito. Dodajcie jogurt, skórkę i sok z cytryny. Jeśli trzeba dodajcie jeszcze soli i pieprzu. Podawajcie na ciepło, bądź wstawcie do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem dodajcie łyżkę jogurtu i paski świeżych szparagów. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza