poniedziałek, 16 czerwca 2014

chłodnik z białych szparagów


Szybki do wykonania, świetnie smakuje z kubka :)

Składniki:

  • pęczek białych, umytych i obranych szparagów, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 mała szalotka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 średni ogórek, obrany i pokrojony
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/4 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie, do podania)

Do osolonego wrzątku wrzućcie szparagi i gotujcie ok. 2-3 minut, po czym wrzućcie je do zimnej wody, żeby zakończyć szybko proces gotowania.
Do blendera wrzućcie szparagi, migdały, szalotkę, czosnek, ogórka, dodajcie sok z cytryny i miksując dolewajcie oliwę a następnie wywar. Przecedźcie wszystko. Posólcie i popieprzcie. Wstawcie do lodówki. Podawajcie z płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje z oliwą truflową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz