poniedziałek, 4 listopada 2013

makaron cytrynowy z rozmarynem i parmezanem


Coś dla wielbicieli kwaśnych i wytrawnych smaków, które w tym przypadku łagodzi lekko śmietana i parmezan.

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy spaghetti
  • 1,5 szklanki śmietany 18-30%
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 3 gałązki rozmarynu, posiekane
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę wlejcie do głębokiej patelni, gotujcie na średnim ogniu, aż mniej więcej połowa śmietany się zredukuje. Dodajcie skórkę cytrynową, rozmaryn, sól, pieprz, wymieszajcie. Na koniec dodajcie parmezan, mieszajcie, aż się ser rozpuści. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie, aby sos pokrył cały makaron, wyłóżcie na talerze. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia:).Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę się skusić na ten cytrynowy makaron, mimo, że jestem fanką smaków kwasnych i wytrawnych.. Chyba jednak czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam fazę na 'kończenie' makaronu skórką z cytryny lub pomarańczy. I się zastanawiam wciąż i wciąż, co na to włosi. Czy coś takiego praktykują. Jeść, to nadal będę tak jadła, ale jestem ciekawa. :) Może ktoś wie. Bardzo to pasuje!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie wiemy ;) Również nadal będziemy stosować powyższe praktyki, smak najważniejszy! A smakuje rewelacyjnie, co? :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Szaleństwo! Niech to trwa! :) Cieszymy się! Pozdro!

      Usuń