sobota, 16 listopada 2013

jajka zapiekane na łososiu i szpinaku


Macie już dosyć przygotowywania na śniadanie kanapek, parówek czy jajecznicy? Chcecie coś odmienić, zjeść coś sycącego i jednocześnie nie poświęcić na przygotowania zbyt dużo czasu? To danie jest dla Was!

Składniki:

  • 120 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 100 g sera brie, pokrojonego w kostkę
  • 4-5 łyżek śmietany 30%
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz


Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, dodajcie szpinak, poczekajcie aż się trochę zredukuje, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, dno wyłóżcie łososiem, żeby całe było zakryte. Wyłóżcie szpinak z cebulą. Wbijcie delikatnie jajka, poukładajcie ser, skropcie śmietaną, popieprzcie i posólcie, posypcie szczypiorkiem (nie całym, resztę zostawcie do posypania po zapieczeniu). Pieczcie ok. 15 minut, aż się jajka zetną. Posypcie świeżym szczypiorkiem. Smacznego!



2 komentarze: