piątek, 22 listopada 2013

sushi z wędzonym łososiem, mango i karmelizowaną cebulką


Dziś sushi w trochę innej odsłonie. Proponujemy odpoczynek od krewetek, białej ryby, kraba, ogórka, czy awokado...

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka cukru
  • 40 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mango, pokrojone w słupki
  • 150 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
  • wasabi
  • 2 cebule, pokrojone w pióra
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 liście nori, przecięte na pół
  • mata bambusowa do zwijania


Ryż ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Doprawcie go dopiero po ugotowaniu, dodajcie cukier, ocet ryżowy i sól. Poczekajcie aż wystygnie. Rozgrzejcie masło, na średnim ogniu podsmażcie cebulę, aż zrobi się brązowa i słodka, odstawcie do ostygnięcia.
Rozłóżcie matę bambusową, na niej liść nori, na którym, na całej powierzchni, zostawiając 1 cm od dolnej krawędzi, ułóżcie ryż. Na środku, wzdłuż całego liścia, wyciśnijcie po kilka kropek wasabi, ułóżcie wzdłuż łososia, mango i cebulę. Wszystko zwińcie, dociskając matą. (W internecie znajdziecie wiele wskazówek jak to zrobić sprawnie i skutecznie). Powstałą tubę potnijcie na 2 cm kawałki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza