piątek, 15 listopada 2013

kanapka z łososiem, awokado i jajkiem


Idealna na śniadanie, czy też w większej ilości na obiad.

Składniki:

  • 150-200 g świeżego łososia
  • 4 kromki pieczywa, jaki lubicie
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli posiekanej w pióra
  • 4 liście sałaty
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżeczki kaparów
  • 4 łyżeczki słodkiej musztardy (lub takiej jaką lubicie)
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • oliwa

Łososia posólcie i popieprzcie, skropcie oliwą i usmażcie na grillowej patelni, ok. 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Zdejmijcie skórę, mięso podzielcie na 4 porcje. Kromki chleba również skropcie oliwą i podpieczcie na patelni, aż się zrumienią, ok. 30 sekund. Na grzankę wyłóżcie sałatę, pomidora, awokado, usmażonego łososia, cebulę, kapary i 1/4 ugotowanego jajka. Posólcie i popieprzcie do smaku, rybę skropcie cytryną i wyłóżcie na nią musztardę. Smacznego!



2 komentarze: