czwartek, 14 listopada 2013

dyniowy sernik z mascarpone



Wspaniały smak, ciekawy kolor, wymaga mało pracy...chcecie spróbować?

Składniki:
  • 400 g puree z dyni (przepis poniżej)
  • 150 g kruchych ciastek
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Zacznijcie od puree. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Potrzebujecie ok. 2 kg świeżej dyni. Pokrójcie ją w większe części, pozbądźcie się nasion i miękkiego miąższu. Dynię ze skórą ułóżcie na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Pieczcie ok. 45 minut. Łyżką wybierzcie miąższ ze skóry, zawińcie w ściereczkę i wyciśnijcie wodę. Zmiksujcie w blenderze, odstawcie.
W blenderze zmiksujcie również ciastka, aż będą sypkie. Wsypcie je do miski, dodajcie masło i wymieszajcie dobrze, najlepiej rękami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielcie najpierw papierem do pieczenia, sam spód, łatwiej potem wyciągniecie ciasto. Użyliśmy tej z nakładanym, regulowanym pierścieniem. Na spód wyłóżcie masę z ciastek, dobrze uklepcie. Resztę składników wymieszajcie ze sobą w misce, aż będą miały kremową konsystencję. Wyłóżcie masę na przygotowany spód z ciastek. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 170'C. Wyjmijcie, poczekajcie aż wystygnie, wstawcie do lodówki na ok. 2-3 godziny. Posypcie cukrem pudrem (jeśli lubicie). Oryginalny przepis znajdziecie TU. Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Przepiękny kolor, a prostota przepisu w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piekny, pewnie się pokuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z najładniejszych serników dyniowych jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo! Polecamy zrobić :)

      Usuń
  4. Ja bym chciała... Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcamy do upieczenia! :) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  5. sernik piec tez w 200 stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 170'C, już dopisujemy, dziękujemy za uwagę! :)

      Usuń
  6. Pyyyycha! I niezwykle trafna opinia męża: "wcale nie czuć, że to z dyni" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co? Kiś dyni nie lubi? ;) Kolor przynajmniej dyniowy ;) Smacznego, buziaki dla Was!!!

      Usuń
  7. Pokombinowalam ze spodem...platki owsiane, kokos, karob i maslo. Podpieklam, na to wylalam mase.. Calosc mistrzostwo. Balam sie ze dyni jest za duzo ale nic z tych rzeczy. Pysznosci!:)

    OdpowiedzUsuń