środa, 6 listopada 2013

gęsie nogi z suszonymi morelami


Mamy nadzieję, że zeszłorocznym przepisem na gęś po burgundzku (przepis TU) oraz poniższym na gęsie nogi z suszonymi morelami, zapoczątkujemy tradycję spożywania tego smacznego mięsa w listopadowym czasie, w końcu najlepsza "Gęsina na Św. Marcina"! 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości i imieniny Marcina, niech gęś zawita na Waszych stołach!

Składniki:
  • 4 gęsie nogi
  • 150g suszonych moreli
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • dwie gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3-4 goździki
  • 200-300ml wywaru z kurczaka
  • pieprz, sól

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Morele namoczcie w ciepłej wodzie.
Gęsie nogi natrzyjcie, majerankiem, pieprzem i solą. Ułóżcie w brytfance skórą do góry, podlejcie wodą (ok. 200ml) i wstawcie do pieca na 30 minut
Warzywa posiekajcie w kostkę i podsmażcie chwilę na maśle. Wyjmijcie brytfankę z nogami. Obróćcie je skórą na dół. Wrzućcie warzywa, pokrojone na ćwiartki jabłka, dodajcie liście laurowe, goździki i ziarna pieprzu. Dorzućcie morele. Całość zalejcie połową wywaru. Wstawcie na 2 godziny do piekarnika. Po godzinie podlejcie wywarem. 
Wyjmijcie brytfankę z pieca. Wyjmijcie nogi i morele. Sos przelejcie przez sito. Nogi podawajcie z morelami i sosem. Dobrze smakują z ryżem.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. świetny pomysł i ciekawe połączenie mięsa i moreli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń