piątek, 8 listopada 2013

flądra w pomarańczowej panierce


Pomarańczowa panierka świetnie pasuje praktycznie do wszystkich rodzajów ryb. Mamy spore zapasy flądry, stąd jej przypadł udział w tym daniu :)

Składniki:

  • 4-5 filetów flądry
  • białko z jajka
  • garść bułki tartej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wymieszajcie ze sobą bułkę tartą ze skórką pomarańczową, solą i pieprzem. Na drugim talerzu rozbełtajcie białko. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Filety obtoczcie najpierw w białku, następnie w mieszance bułki tartej i smażcie ok. 2-3 minuty z każdej strony,  w zależności od grubości filetów. Nasze flądry podaliśmy na smażonych warzywach (mini marchewka, cukinia, fasola i wyciśnięty czosnek). Smacznego! 



2 komentarze: