poniedziałek, 7 października 2013

tarta z wołowiną i pieczarkami


Sycąca, pożywna, zaspokoi większy głód.

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 100 g pieczarek, podsmażonych na maśle
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 pory, posiekane
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki twardego, startego sera, daliśmy długo dojrzewający
  • szczypta soli
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które nakłujcie delikatnie widelcem i obciążcie np. fasolą. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na rozgrzaną oliwę wrzućcie pora, smażcie aż zmięknie, dodajcie mięso i je usmażcie, posólcie, dodajcie usmażone wcześniej pieczarki, wymieszajcie, odstawcie. W misce połączcie ze sobą jajka, śmietanę, mleko, gałkę, tymianek, połowę sera, sól. Na podpieczone ciasto wyłóżcie mięso z porem, zalejcie wszystko miksturą z jaj i śmietany. Posypcie pozostałym serem. Pieczcie ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. wygląda świetnie :) mam pytanie, czy tartę można zrobić z pełnoziarnistej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowaliśmy :) Jeśli Pani się uda, proszę dać znać jakie były efekty! Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Prezentuje się fantastycznie! Musimy wypróbować:) Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. I na lunch mozna zabrac kawalek. Podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Niebawem zabieramy się do niej ponownie, bardzo nam zasmakowała :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. wygląda super. aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy wytrawne tarty są boskie !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zrobiłam, ciasto przepyszne, bardzo kruche. Na pewno upiekę jeszcze nie raz. Polecam.

    OdpowiedzUsuń