środa, 2 października 2013

zupa porowa z szynką parmeńską


Jesień to czas zup, najlepsze na szybkie rozgrzanie i naładowanie akumulatorów.

Składniki:

  • 5-6 porów, białe i jasnozielone części
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki, obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Pory przekrójcie wzdłuż, a następnie na półplasterki. Oliwę rozgrzejcie na patelni o grubym dnie, wrzućcie szynkę i smażcie, aż stanie się chrupiąca, ok. 5 minut, przełóżcie na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzućcie pora i posólcie go. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i smażcie ok. 10 minut, aż por będzie miękki, czasem zamieszajcie. Dodajcie tymianek, mąkę i smażcie, aż cała mąka się wchłonie. Ogień zwiększcie do dużego i cały czas mieszając dodawajcie stopniowo bulion, ziemniaki, liście laurowe, doprawcie pieprzem, przykryjcie i doprowadźcie do wrzenia. Następnie zmniejszcie ogień i gotujcie 6 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Zdejmijcie z ognia, odstawcie na 15 minut, żeby ziemniaki całkowicie zmiękły. Z zupy usuńcie listki laurowe i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Podawajcie posypaną szczypiorkiem i podsmażoną szynką parmeńską. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz