środa, 23 października 2013

jogurtowe ciasto pomarańczowe z kardamonem



Proste, smaczne, świetne do kawy czy herbaty, ale równie dobrze smakuje z mlekiem na śniadanie.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Formę do keksówki wyłóżcie papierem do pieczenia, wysmarujcie ją oliwą i posypcie mąką.
Wymieszajcie ze sobą cukier ze skórką pomarańczową, dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól. W osobnym naczyniu wymieszajcie ze sobą jogurt, oliwę, jajka i ekstrakt z wanilii. Połączcie ze sobą składniki suche i mokre, aż otrzymacie gładką masę. Przełóżcie ją do foremki i pieczcie 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Musiało ślicznie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachniało cudnie, smakowało równie dobrze:)

      Usuń