poniedziałek, 28 października 2013

zupa z pieczonego kalafiora z parmezanem


Kolejny raz zaglądamy do naszej przepastnej książki z przepisami na zupy...znów się nie zawiedliśmy.
Może kolor zupy jakoś mocno nie zachęca do konsumpcji, ale uwierzcie nam, smak jest rewelacyjny!
Kalafior po upieczeniu staje się słodki, parmezan dodaje słoną nutę...musicie tego spróbować!

Składniki:

  • różyczki z 1 średniej wielkości kalafiora
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 60 g startego parmezanu

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Różyczki kalafiora ułóżcie na wyłożoną folią aluminiową blachę, skropcie porządnie oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 30-35, aż kalafior się lekko zrumieni.
Masło rozgrzejcie na głębokiej patelni, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, następnie dodajcie czosnek, smażcie jeszcze 1 minutę. Wrzućcie upieczonego kalafiora i zalejcie wszystko bulionem (zostawcie ok. 60-80 ml do ewentualnego rozrzedzenia potem), doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 15 minut. Odstawcie zupę, żeby chwilę wystygła, zmiksujcie blenderem, jeśli jest potrzeba, dodajcie pozostały bulion. Wrzućcie parmezan i wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie solą i pieprzem. Zupa dobrze smakuje z grzankami czosnkowymi. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pychotka! Nawet z mniejszą ilością czosnku. Super rozgrzewa w zimne jesienne popołudnia.

    OdpowiedzUsuń