środa, 30 października 2013

makaron z kurczakiem, brokułami i serem gorgonzola


Brakowało u nas tego popularnego połączenia, nadrabiamy! :)

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy penne rigate
  • 200 g różyczek z brokułu
  • 2 małe piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane w plastry
  • 120 ml białego wina
  • 200 ml śmietany, użyliśmy 30%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g masła, użyliśmy klarowanego
  • sól
  • pieprz

Pokrojonego kurczaka posólcie, popieprzcie i skropcie delikatnie sokiem z cytryny, odstawcie.
Różyczki brokułu ugotujcie na parze, tak aby były al dente. Na rozgrzane masło wrzućcie czosnek a następnie kurczaka, usmażcie go.Dodajcie wino i poczekajcie aż odparuje, następnie dodajcie śmietanę, wymieszajcie i chwilę gotujcie. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Do kurczaka dodajcie ser, poczekajcie aż się rozpuści, popieprzcie i posólcie do smaku (uważajcie z solą, ser jest już dość słony), dodajcie ugotowany makaron i brokuły. Wymieszajcie i wyłóżcie na talerze. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Brokuły i taki makaron to można wiecznie jeść super:). Bardzo to apetycznie wygląda. Tylko wejść do kuchni i samemu sobie taki przyrządzić. Przy okazji zapraszam do odwiedzania mnie.

    OdpowiedzUsuń