środa, 16 października 2013

ciasteczka z żurawinową konfiturą i serkiem mascarpone


Uwielbiamy żurawinę! Dostajemy ją najczęściej w prezencie od naszej nadmorskiej Mamy, która posiada rewelacyjny przepis na ten wspaniały owoc :) Konfitura z żurawin w towarzystwie jabłek świetnie złamała słodycz ciastka z serkiem mascarpone!

Składniki:
ciasto (4 małe foremki, 10-11 cm)
  • 160 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
konfitura z żurawin:
  • 2 L żurawiny, oczyszczonej i umytej
  • 1,5 kg cukru
  • 1 L obranych i posiekanych na grubej tarce jabłek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Żurawinę wrzućcie do malaksera i zmiksujcie. Przełóżcie do miski, dodajcie jabłka i cukier, wymieszajcie. Odstawcie na kilka dni w chłodne miejsce, mieszając masę codziennie kilkakrotnie. Na koniec dodajcie 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Przelejcie masę do słoików, na pokrywkę wylejcie kroplę spirytusu, podpalcie i szybko zakręćcie słoik.

Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, zagniećcie ciasto, podzielcie na 4 części, rozwałkujcie i wyłóżcie nimi foremki. Wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C, wyjmijcie foremki z lodówki, nakłujcie widelcem ciasto, wsypcie trochę fasoli do obciążenia, żeby ciasto się nie przesuwało rosnąc. Pieczcie 15 minut. Wyjmijcie, wysypcie fasolę i znów wstawcie do pieczenia na ok. 15 minut, aż się ciasto zrumieni. Przygotujcie krem, zmiksujcie ze sobą mascarpone, śmietanę i powoli wsypując cukier. Na ciastka wyłóżcie krem a następnie 1 łyżkę konfitury z żurawin, bądź inne owoce, maliny czy borówki. Smacznego!



4 komentarze: