piątek, 25 października 2013

ceviche


Oboje bardzo lubimy ryby, więc nie mogło w naszym menu zabraknąć tego dania.
Ceviche to sałatka/przekąska z surowej ryby lub owoców morza, z dodatkiem różnorodnych warzyw. Ryba marynowana jest w soku z cytrusów, to one ścinają białko, zabijają niepożądane mikroorganizmy i sprawiają, że ryba staje się biała i gotowa do jedzenia. Ceviche, podobnie jak Miś Paddington pochodzi z mrocznych zakątków Peru :) Słyszeliśmy, że Meksyk i Ekwador również chwalą się nim, jako swoją narodową potrawą.
Dodatków tak naprawdę tyle, ile pomysłów. Nie mogliśmy zdecydować się, który przepis Wam przedstawić, więc pojawią się poniżej trzy, mamy nadzieję, że dzięki temu, każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie.

Ceviche z pomarańczą i cebulą:

  • ok 250 g filetu białej ryby, użyliśmy mintaja, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
  • 1 łyżka posiekanego drobno chili (a tak naprawdę dajcie tyle, ile lubicie)
  • 1 pomarańcz, obrana i posiekana
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
  • sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 4 godziny.




Ceviche z łososia z ogórkiem, awokado, papryką i mango

  • ok 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 2 cm
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka posiekanego drobno chili
  • 1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1/2 mango, pokrojonego w kostkę
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
  • garść nasion sezamu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 2 godziny. Przed podanie posypcie sezamem (jeśli macie ochotę).




Ceviche z białej ryby z awokado, rzodkiewką, czerwoną cebulą i mango:

  • ok 250 g filetu białej ryby, użyliśmy mintaja, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1/3 szklanki soku z cytryny i limonki
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2-3 rzodkiewki, posiekane w cienkie plastry
  • 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 mango, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka pokrojonego drobno chili
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
  • sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 4 godziny.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. U Was widzę wersji mnóstwo :)
    Szukam przepisów na marynowane w soku cytrusowym owoce morza, żeby porównać z umai-umai kosztowanym w Sarawak.

    Różnic widzę, niewiele, może tylko czas marynowania się różnic, ale to pewnie zależy od wielkości kawałków.

    OdpowiedzUsuń