poniedziałek, 13 maja 2013

tarta z brokułami, podwędzaną szynką i pomidorami


Lubimy tarty, są świetne zarówno na śniadanie, obiad czy kolację przy winie...

Składniki:


kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100 g startego parmezanu
farsz:
  • różyczki z 1 brokuła
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • kilka pomidorków cherry, przeciętych na pół
  • 100 g podwędzanej szynki, pokrojonej w paski
  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
  • 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera, użyliśmy sera Edamskiego
  • sól
  • pieprz


Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzućcie cebulę i podsmażcie, aż się lekko zrumieni. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wylejcie masę z jajek, rozprowadźcie łopatką. Ułóżcie brokuły, szynkę i pomidorki. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 40 minut. Posypcie świeżym oregano. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. łał fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z tą podsmażoną cebulą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane w treści przepisu: Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem. Pozdrawiamy.

      Usuń