środa, 22 maja 2013

ciasto szpinakowe


Szpinakowa eksplozja!

Składniki:
  • 1 kg liści szpinaku
  • 2 średnie pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • 6 jajek,
  • 400 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz
  • parmezan
Szpinak dobrze umyjcieosuszcie i posiekajcie. Posiekajcie również czosnek i pory. Na dużej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie pory i czosnek. Podsmażcie przez ok. 4 minuty. Przyprawcie gałką. Zwiększcie ogień i dodajcie szpinak. Jeśli nie zmieści się cały na patelni smażcie partiami na patelni, soląc osobno każdą porcję. Smażcie szpinak aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Przełóżcie na talerz i odstawcie do wystygnięcia. 
Jak wystygnie odciśnijcie ze szpinaku nadmiar wody. Wrzućcie do miksera, dodajcie jajka i śmietanę. Doprawcie pieprzem i solą do smaku. Możecie dodać  pieprz kajeński. Dobrze zmiksujcieMasę przelejcie do wysmarowanych masłem kokilek. Oprószcie startym parmezanem. 
Pieczcie przez ok. 35-45 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Wykałaczka powinna być sucha. Podawajcie wystudzone do temperatury pokojowej. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz