poniedziałek, 27 maja 2013

makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i szynką parmeńską


Lekkie, pełne zieleni danie.

Składniki:
  • 250 g makaronu, użyliśmy casarecce
  • kilka łodyg zielonych szparagów
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • szalotka + trochę szczypiorku, posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka liści mięty
Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odłamcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Na suchą, rozgrzaną patelnię, wrzućcie plastry szynki, smażcie aż będzie krucha. Odstawcie. Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlejcie trochę oliwy, wrzućcie szalotkę, szczypiorek, szparagi i groszek, smażcie ok 5-7 minut. Popieprzcie i posólcie. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilkę. Dorzućcie ugotowany makaron i ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Wszystko dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, dodajcie szynkę, natkę pietruszki, miętę, skropcie porządnie oliwą i raz jeszcze popieprzcie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza