piątek, 24 maja 2013

makaron sezamowy z gotowanym łososiem i pieczonymi brokułami


Na przepis wpadliśmy w czeluściach internetu, zaintrygowała nas lista składników. Nie zrażajcie się jej długością :) Zapewniamy, że wszystko razem smakuje wybornie, jeśli oczywiście lubicie takie smaki.

Składniki:

  • 100 - 150 g filetu z łososia
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1-2 łyżki miodu 
  • sok z 1 limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • różyczki z 1 małego brokuła
  • 3 - 4  łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • sól
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 torebki zielonej herbaty
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g makaronu chińskiego
  • kilka szczypiorków, posiekanych
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • garść nasion sezamu, do posypania


Przygotujcie sos do makaronu. Wymieszajcie ze sobą olej sezamowy, pastę tahini, miód, sok i skórkę z limonki, sos sojowy, imbir. Odstawcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Różyczki brokuła pokrójcie na mniejsze kawałki. Wymieszajcie oliwę z czosnkiem i solą. Różyczki obtoczcie w przygotowanym sosie czosnkowym  i ułóżcie na papierze do pieczenia. Pieczcie ok. 15 minut. Odstawcie i przykryjcie folią aluminiową, żeby utrzymały ciepło.
Do małego garnka wlejcie 1 szklankę wody. Zagotujcie i zmniejszcie ogień. Wrzućcie torebki z herbatą i pieprz. Przykryjcie garnek i odczekajcie aż herbata naciągnie, ok 3 minuty. Wyjmijcie torebki, dodajcie ocet ryżowy i cukier. Włóżcie łososia, skórą do dołu. Gotujcie pod przykryciem ok 8-10 minut. Zdejmijcie skórę i podzielcie łososia na mniejsze kawałki, odstawcie przykrywając folią aluminiową,
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Wymieszajcie makaron z sosem sezamowym. Dodajcie brokuły i łososia. Posypcie szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza