środa, 30 maja 2012

sałatka ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami


Jak się nam nie chce gotować, sałatki przychodzą z pomocą :)
A jakie one przy tej okazji zdrowe i smaczne!

Składniki:


  • 150g świeżego szpinaku
  • 300g pokrojonych suszonych pomidorów
  • 200g sera Grana Padano
  • 3 limonki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • uprażone płatki migdałów


Liście szpinaku umyjcie, dobrze osuszcie i wyłóżcie na talerz.
Na liściach porozrzucajcie kawałki suszonych pomidorów, odsączone z oliwy. Utrzyjcie płaty sera.
Zróbcie dressing, oliwę zmieszajcie z sokiem z limonek, dodajcie do smaku sól, pieprz i cukier. Próbujcie, aż otrzymacie sos o wyraźnej słodko-kwaśnej nucie. Polejcie sałatkę dressingiem, a następnie posypcie prażonymi migdałami. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam suszone pomidory, uwielbiam szpinak..nie ma opcji, żeby taka sałatki mi nie smakowała :)Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowa sałatka! Migdały zastąpiłabym prażonym słonecznikiem i wtedy będą to całkowicie moje smaki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ....ja dodaję jeszcze pomarańcze pokrojone w plastry....rewelacja:-)

    OdpowiedzUsuń