piątek, 11 maja 2012

makaron linguini ze szpinakiem w sosie cytrynowym


Uwielbiamy makarony różnej maści, dziś kolejne ich odkrycie :)

Potrzebujecie:

250g makaronu linguini (oczywiście może być spaghetti)
300g świeżego szpinaku, najlepiej typu "baby" (kupujemy w Biedronce)
1 jajo
1/4 szklanki śmietany 30-36%, koniecznie gęstej (nawet trochę ją ubiłam)
1/4 szklanki startego parmezanu (użyłam grana padano, jest tańszy)
starta skórka z 1 cytryny
sól, pieprz

Zagotujcie wodę.
Jak się będzie gotować przygotujcie sobie wszystkie składniki. Zetrzyjcie ser, odmierzcie śmietanę.
Odcedźcie makaron zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Wrzućcie makaron do gara i postawcie z powrotem na kuchni (średni ogień), dodajcie wodę z makaronu. Dodajcie szpinak. Wymieszajcie dobrze. Przykryjcie pokrywką i trzymajcie na kuchence 1-2minuty. Wstrząśnijcie garem raz i drugi żeby się dobrze wymieszało. Wyłączcie kuchenkę. Wymieszajcie jajko ze śmietaną i skórką cytrynową. A następnie wymieszajcie z makaronem i szpinakiem, żeby pokrył się cały makaron. Przykryjcie pokrywką i potrzymajcie tak ze 2 minuty. Zobaczcie czy potrzeba soli i pieprzu (ser jest przecież dość słony). Smacznego!




1 komentarz:

  1. Makaron, moja miłość;D W takim towarzystwie jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń