sobota, 5 maja 2012

krem z zielonych szparagów




Nareszcie nastał maj! A w raz z nim niekończące się świętowanie urodzin w naszym domu oraz...czas na szparagi!!!

Dziś zupa, krem.

Potrzebujecie:
  • 1kg zielonych szparagów
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag masła
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • biały pieprz
  • parmezan starty na grubych oczkach (opcjonalnie)


Szparagi umyjcie, obetnijcie twarde końcówki u dołu 3-5cm, odetnijcie główki, które ugotujcie w osolonej wodzie, tak aby były nadal jędrne.
Resztę szparagów obierzcie ze skórki i pokrójcie na kawałki 2-3cm.
Cebulę posiekajcie drobno i wrzućcie na roztopione masło, jak się zeszkli dodajcie kawałki szparagów i podsmażcie.
Wlejcie bulion, śmietanę i gotujcie 30min. Doprawcie pieprzem, solą i tymiankiem, zmiksujcie.
Do zupy włóżcie główki szparagów, posypcie parmezanem i tymiankiem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Musimy intensywnie wykorzystać krótki szparagowy sezon.

      Usuń
  2. właśnie zjadłam :) zupka pyszna a przepis super :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń