sobota, 11 maja 2013

jajka sadzone w sosie pomidorowym (jaja w czyśćcu)



Specjał, o którym za chwilę przeczytacie zaczerpnęliśmy od państwa Soprano. Włosi rękę do kuchni mają, nie da się ukryć :)

Składniki:

  • 3 jaja 
  • 300 ml przecieru pomidorowego, 
  • oregano, 
  • oliwa z oliwek, 
  • dwie garści parmezanu (nada się również jakikolwiek żółty ser albo gorgonzola czy roquefort) 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pieprz i sól. 


Na patelnię wrzućcie: oliwę, przecier, rozgniecione ząbki czosnku, oregano, pieprz i sól. Co chwilę mieszajcie. Po ok. 15 minutach wyjmijcie czosnek (sos miał przejść jego aromatem). Teraz wbijcie jajka, posypcie startym serem, przykryjcie pokrywką i trzymajcie na patelni ok.4 minuty, tak żeby ser się rozpuścił i jaja ścięły. Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. dnia dzisiejszego z rana sobotniego uraczyłem żonę wspomnianym śniadaniem i wyniki są zaiste rewelacyjne. Śniadanie szybkie, proste, rewelacyjnie aromatyczne. Potrawę upgradowałem że zamiast przecieru wrzuciłem pomidory Podravki z bazylią i czosnkiem (3,60zł, Berti) i nie wyjmowałem czosnku - moc z rana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się niezmiernie. wychodzi na to, że jest to przysmak żon. Justyna uwielbia. upgrade Podravką na pewno przyspiesza podanie. używałem kiedyś przecieru z oliwkami robiąc sos do makaronu. daje rade dobrze

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli zadbasz o to aby jajka były 0 (albo wzbogacone o omega-3) i zjesz to w przeciągu 40minut od wstania to jest to idealne śniadanko na odchudzanie. Mark my words. Choć osobiście ja bym zjadł nawet i 3 jaja. Zdecydowanie więcej białka i tych fantastycznych kwasów tłuszczowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. szczęśliwie jaja mamy z dobrego, wiejskiego, źródła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstałam dziś parę minut wcześniej,żeby zdążyć je przygotować. Warto było. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się :) Pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Rewelacja :) Nie ma jak włoskie śniadanie w wersji wytrawnej :)

      Usuń
    3. Super. Nie ma jak włoskie śniadanie w wersji wytrawnej :)

      Usuń