poniedziałek, 23 września 2019

aquacotta, toskańska zupa warzywna na białym winie z jajkiem poszetowym


Najlepszą jej wersję jedliśmy w Sorano (Toskania), w restauracji Fidalma. Po powrocie postanowiliśmy wrócić do tych smaków na jednej z Kolacji u sąsiadów. 
Zupa "dla biednych" z cebuli, pomidorów i resztek czerstwego chleba, z czasem ewoluowała. Pojawił się w niej seler naciowy, marchewka, czosnek, natka, jajko w koszulce, bądź zapiekane. My dodatkowo podlaliśmy ją białym, wytrawnym winem. Poezja!

Składniki (4 porcje): 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane, posiekane w talarki na mandolinie
  • 2 średnie cebule, pokrojone w pióra
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 
  • 6 całych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych (mogą być z puszki)
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki startego sera pecorino
  • garść pokruszonego, czerstwego chleba
  • 1L wywaru warzywnego
  • 4 jajka w koszulce
  • sól, pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę. Wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek, marchewkę, seler i tymianek, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. Podlejcie wszystko winem, niech odparuje chwilę, kilka minut. Dodajcie pomidory, posólcie, wymieszajcie i zalejcie wywarem. Gotujcie 15-20 minut. Jeśli zupa będzie za kwaśna, możecie dodać trochę miodu.
W międzyczasie przygotujcie jajka w koszulkach. Jajka odcedźcie na sitku, żeby wodniste białko odciekło, wrzućcie je do miski. Na garnek z lekko bulgoczącą, posoloną wodą, wstawcie sitko do gotowania na parze. Wrzućcie po kolei jajka na sito nad garnkiem (ważne, żeby sito było blisko lustra wody). Gotujcie je  4 minuty, możecie delikatnie jajka obracać drewnianą łyżką, żeby białko równo zastygło. Jeśli zupę chcecie podać po jakimś czasie, możecie jajka przechować do tego czasu.Przenieście całe sitko z jajkami do zimnej wody. Gdy wystygną, przenieście je delikatnie do pojemnika z wodą i wstawcie do lodówki. Można je tak trzymać do 3 dni, żeby je odgrzać, wystarczy zalać je na chwilę gorącą wodą, ale nie wrzątkiem.
Do misek, na dno, wyłóżcie kawałki czerstwego chleba, zalejcie je gorącą zupą, wyłóżcie jajko, posypcie natką, startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. My swoją podawaliśmy z dodatkową kromką podpieczonej bagietki. Smak!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz