środa, 30 listopada 2016

fajitas


Długo zbieraliśmy się do street foodu w stylu Tex Mex. Podczas jednej z wizyt w Specjałach u Szymona czyli u naszego zaprzyjaźnionego rzeźnika, trafiliśmy na sezonowany stek skirt. Jest to część mięsa wykrawana z przepony wołowej. Idealnie nadaję się na fajitas. 

Składniki:
  • stek ok. 1 kg,
  • sok wyciśnięty z jednej limonki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki soku ananasowego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka utartych ziaren kolendry,
  • pieprz    


Wszystkie składniki (poza stekiem) wymieszajcie w misce. Przełóżcie mięso do miski, przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Nasz stek marynowaliśmy przez noc. Gdy mięso będzie już dobrze zamarynowane rozgrzejcie patelnię grillową, wrzućcie kawałek masła klarowanego, poczekajcie jak tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Mięso smażcie po ok 2-3 minuty z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości mięsa, stek, który widzicie na zdjęciach smażyliśmy ok. 2 minuty). 
Mięso podaliśmy na tortilli z upieczoną czerwoną cebulą i papryką (warzywa skropcie oliwą, przyprawcie solą, pieprzem i pieczcie 15-20 minut w 180 stopniach), awokado, pietruszką, jogurtem naturalnym, na koniec wszystko skropiliśmy sokiem z limonki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza