piątek, 25 listopada 2016

serowa polenta ze smażonymi pomidorami, jajkiem i bazylią


Ile można jeść szakszukę? :) Postanowiliśmy poszukać nowych wariacji śniadaniowych na te zimne, pochmurne poranki.

Składniki:
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 3/4 szklanki polenty
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • kilka świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz
W rondlu doprowadźcie do wrzenia wywar, dodajcie polentę, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 15-20 minut, aż polenta zaabsorbuje większość wywaru.
W międzyczasie rozgrzejcie na patelni oliwę, wrzućcie pomidory i smażcie je ok.10 minut. Na osobnej patelni usmażcie jajka.
Dodajcie do polenty masło i parmezan, wymieszajcie aż się rozpuszczą.
Wyłóżcie polentę na talerze, na niej jajka, usmażone pomidory, doprawcie solą, pieprzem i świeżą bazylią. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz