czwartek, 8 grudnia 2016

pstrąg pieczony w pomidorach z oliwkami i kaparami


Zatęskniło nam się za rybą, świeżą, z pieca. Postawiliśmy na pstrąga.

Składniki: 
  • pstrąg, nasz miał ok. 250-300 g
  • 3-4 pomidory z puszki
  • 3-4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 6-8 czarnych oliwek, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Rozgrzejcie piec do 180'C. Posólcie i popierzcie rybę, na zewnątrz i od środka. Wymieszajcie ze sobą pomidory, kapary, oliwki, czosnek, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie 1 łyżkę oliwy. Rybę wyłóżcie na folię aluminiową, wypełnijcie przygotowaną mieszanką pomidorową, resztę wyłóżcie na rybę. Skropcie oliwą. Szczelnie owińcie folią i wstawcie do pieca na ok. 30-40 minut. My swoją zajadaliśmy z ryżem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń