sobota, 1 października 2016

frittata z chorizo, dynią, jarmużem i grzybami


Jesienne poranki już zimne, chce się zjeść coś ciepłego.Uciekamy wtedy w szakszukę bądź frittatę właśnie.

Składniki:
  • 200 g chorizo, pokrojonego w kawałki wielkości kęsa
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki upieczonej dyni (180'C, oliwa, sól, pieprz, 30 min)
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g grzybów (suszonych, namoczonych, użyliśmy podgrzybków)
  • 1 szklanka jarmużu, posiekanego
  • 1 łyżka świeżej szałwii
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany, użyliśmy 30%, może być 18%
  • 1 szklanka starego twardego sera (typu Gruyère)
  • sól, pieprz

Podsmażcie na suchej patelni chorizo, odstawcie. Wlejcie oliwę, wrzućcie cebulę i grzyby, podsmażcie do zrumienienia, ok. 6-8 minut. Dodajcie jarmuż i smażcie kolejne 3-4 minuty. Przełóżcie wszystko do miski, dodajcie upieczoną dynię, szałwię, śmietanę, jajka, ser, sól, pieprz, wymieszajcie. Przełóżcie wszystko na żaroodporną patelnię, smażcie na średnim ogniu 7-10 minut, aż się jajka zetną. Przełóżcie do pieca, rozgrzanego do 200'C. Pieczcie ok. 10 minut. Frittata dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza