wtorek, 18 października 2016

żebra wołowe z sałatką coleslaw i sosem BBQ


Gdy zadzwoni zaprzyjaźniony rzeźnik z informacją, że czekają na nas sezonowane przez 28 dni żebra z bydła rasy limousine, to wiadomo, że obiad będzie obfity i możemy darować sobie kolację :) Oczywiście na obiad trzeba chwilę poczekać, ponieważ te cudeńka wymagają specjalnej troski.

Zacznijcie od przygotowania suchej marynaty
  • łyżka wędzonej papryki,
  • łyżka suszonej cebuli,
  • łyżka czosnku w proszku,
  • łyżka brązowego cukru,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka zmielonego, czarnego pieprzu,
  • łyżeczka soli
Składniki marynaty wymieszajcie ze sobą. Następnie wetrzyjcie w mięso i odstawcie na 24 godziny do lodówki. 

Gdy już żebra odleżą swoje. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Owińcie szczelnie folią aluminiową i pieczcie ok. 5 godzin, aż będą miękkie i będą swobodnie odchodziły od kości. 



Kiedy żeberka będą w piekarniku będziecie mieć chwilę na przygotowanie dodatków. Proponujemy azjatycką wersję sałatki coleslaw i sos BBQ.

Sałatka:
  • 1/2 małej główki kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól do smaku
 Kapustę i marchewkę zetrzyjcie na tarce. Cebulę pokrójcie w pióra. Dobrze wszystko wymieszajcie i gotowe. 

Sos BBQ
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała, bardzo drobno posiekana cebula,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki keczupu,
  • 2 łyżki musztardy (użyliśmy sarepskiej),
  • 2 łyżki sosu Worcestershie,
  • 2 łyżki Sirachy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz
 W rondelku, na średnim ogniu rozgrzejcie masło. Dodajcie cebulę smażcie przez chwilę. Wsypcie cukier i dobrze wymieszajcie. Dodajcie pozostałe składniki. Poczekajcie jak sos się zagotuje. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 10 minut. Jak będzie gotowy przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce.


2 komentarze:

  1. Mięso zamarynowane.
    Jaka temperatura pieczenia?

    Pozdrawiam
    Walery

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Walery :)
      Tak jak stoi w przepisie, 170'C ;)
      Pozdro!

      Usuń