Sezon na bób w pełni. Najczęściej jemy go saute, jako przekąskę, ale świetnie nadaje się do przygotowania past, sałatek czy też właśnie zup.
Składniki:
- 3 łyżki masła
 - 2 szalotki, posiekane
 - 160 g bobu
 - 1/2 szklanki zielonego groszku, świeżego bądź mrożonego
 - 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone
 - 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
 - 4 gałązki świeżego tymianku
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/4 śmietany, 18%
 - 2 łyżki startego parmezanu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
 - 4 gałązki świeżego tymianku
 
cytrynowa śmietana:
- 1/4 szklanki śmietany 18%
 - 4 łyżeczki soku z cytryny
 
Przygotujcie oliwę tymiankową. Wlejcie oliwę do rondelka, wrzućcie tymianek, gotujcie na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, odstawcie do wystygnięcia. Wymieszajcie ze sobą składniki śmietany cytrynowej, odstawcie. Na głęboką, rozgrzaną patelnię, wrzućcie masło i szalotkę, smażcie 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajcie ugotowany bób, groszek, ziemniaki, zalejcie wszystko bulionem, dorzućcie gałązki tymianku i gotujcie na średnim ogniu 15-20 minut. Wyjmijcie gałązki tymianku, zmiksujcie zupę a następnie dodajcie mleko, śmietanę, parmezan i sok z cytryny. Ponownie zmiksujcie. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Podawajcie z cytrynową śmietaną i tymiankową oliwą. Smacznego!
świetna konsystencja :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
UsuńPychota, świetny kolorek uzyskałaś :D
OdpowiedzUsuńStaraliśmy się bardzo ;) Pozdrawiamy!
Usuń