czwartek, 2 lipca 2015

gazpacho


Uwielbiamy. Za smak, ale i łatwość przygotowania, bo nie wymaga gotowania :)

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta, bądź zielona
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 300-500 ml wody mineralnej
  • 1-2 kromki razowego chleba
  • kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • bazylia


Pomidory sparzcie i obierzcie ze skórki. Oddzielcie nasiona, najlepiej na sicie zawieszonym nad miską, dzięki temu zachowacie sok i pozbędziecie się nasion.
Nasiona wyrzućcie, a do miąższu i soku dodajcie resztę składników (warzywa pokrojone) i zmiksujcie. Dodajcie do smaku sól, pieprz i bazylię. Wstawcie do lodówki na 2 godziny.
UWAGA! Zostawcie trochę pokrojonej w kostkę: cebuli, papryk i ogórka. Przydadzą się przy podawaniu zupy :)

Możecie ją również serwować z bagietką, serem kozim lub fetą. Jeśli nie mieliście wystarczająco czasu na chłodzenie, wrzućcie do zupy kostki lodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz