piątek, 7 listopada 2014

szczupak na gulaszu warzywnym z tymiankiem


W te jesienne, zimne już dni, chętnie wracamy do gorących, rozgrzewających potraw, zup. My do swojego warzywnego gulaszu, jeśli tak go można nazwać, dodaliśmy rybę. Nie jest to stricte zupa rybna, po prostu ryba z gorącymi warzywami, smakuje wybornie, zapraszamy!

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, obrane i posiekane w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów, odsączone + kilka koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 puszka białej fasoli, odsączona 
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól pieprz
  • 1 filet ryby, my użyliśmy szczupaka, świetnie się nada okoń, sandacz czy też dorsz
  • woda, dodajcie jej tyle, na ile rzadki/gęsty ma być Wasz gulasz
  • oliwa do usmażenia ryby

Na głębokiej patelni, bądź w garnku rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, smażcie ok. 2 minut, aż się zeszkli. Dodajcie marchewkę, seler, czosnek, zmniejszcie ogień do średniego i smażcie, mieszając od czasu do czasu ok. 5 minut. Dodajcie wywar, fasolę, tymianek, pomidory, sól, pieprz, zagotujcie. Przykryjcie, zmniejszcie ogień i gotujcie ok 10-15 minut. Jeśli uważacie, że gulasz jest za gęsty, podlejcie go trochę wodą.
Na drugiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, osuszcie rybę ręcznikiem papierowym, posólcie i popieprzcie, usmażcie z każdej strony na złoty kolor. Wlejcie porcję gorącego gulaszu na talerz, podajcie na nim usmażoną rybę. Smacznego!



2 komentarze: