sobota, 29 listopada 2014

awokado pieczone z boczkiem i jajkiem


Takie proste, a jakie efektowne!

Składniki:
  • 2 szt. dojrzałego awokado
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • listki z 2-3 gałązek tymianku
  • 4 małe jajka
  • sól
  • pieprz
Boczek podsmażcie na patelni, aż będzie chrupiący. Rozgrzejcie piec do 190'C. Blachę wyścielcie papierem do pieczenia. Z awokado usuńcie pestki. Do środka wyłóżcie trochę boczku, szczypiorku i tymianku, ostrożnie na to wbijcie jajko, jeśli jest za dużo białka, usuńcie je. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie pozostały boczek i szczypiorek. Pieczcie ok. 5-8 minut, aż jajka się zetną. Podawajcie natychmiast. Najlepiej zjeść danie łyżeczką. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Bardzo odważny przepis, raczej nigdy nie zdecydowałbym się na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto było ryzykować :) Polecamy i pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie avocado :) Nigdy niem wiem do czego mogę je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z awokado opcji jest wiele :) Do tej również zachęcamy i pozdrawiamy! :)

      Usuń
  3. Zrobiłam, było pyszne, tylko jajko z wierzchu trochę się przypiekło (piekłam góra+dół). Jak piec, żeby jako nie było surowe, ale żeby wyglądało tak jak na Waszym zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zależy to od piekarnika...my też piekliśmy góra-dół, może następnym razem proszę spróbować potrzymać je krócej? Albo przynajmniej na niższej półce...Powodzenia! Pozdrawiamy!

      Usuń