wtorek, 18 listopada 2014

gulasz wołowy z piwem Guinness


Wiadomo nie od dziś, że mięso lubi się bardzo z alkoholem różnej maści. Tym razem gulasz wołowy postanowiliśmy podlać ciemnym piwem Guinness. Niebo w gębie!

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 l bulionu wołowego
  • 400 ml piwa Guinness
  • ok. 1 kg wołowiny, użyliśmy karczku wołowego, pokrojony w kostkę
  • 4 marchewki, obrane i posiekane w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 6-8 ząbków czosnku, posiekanych
  • 300 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka syropu klonowego, lub cukru trzcinowego
  • 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • świeży tymianek
Rozgrzejcie na ogniu duży garnek bądź ceramiczną brytfannę, wlejcie oliwę, wrzućcie mięso, podsmażcie aż się zetnie, około 2-3 minut. Dodajcie cebulę, czosnek i garść tymianku. Wymieszajcie, smażcie około 1-2 minuty. Na przemian dodawajcie 1 łyżkę mąki i chlust wywaru, mieszajcie, aż dodacie całą mąkę i wywar. Zmniejszcie ogień do średniego. Dodajcie marchewkę, seler, pieczarki i piwo. Następnie sos Worcestershire, sól, pieprz, syrop klonowy i jeszcze trochę tymianku, jeśli go lubicie, my daliśmy sporo. Gotujcie mieszając od czasu do czasu ok. 45 minut. Przykryjcie garnek, zmniejszcie jeszcze ogień i duście ok. 1 godzinę. Jeśli trzeba, podlejcie wodą. Dodajcie ziemniaki i gotujcie kolejne 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli lubicie bardzo gęsty gulasz, wstawcie go na chwilę na duży ogień i odparujcie trochę. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię gulasz na Guinnessie.
    Wasz wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałem już o tym piwie ale jeszcze nigdy go nie próbowałem :) Sam przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy zatem do spróbowania! Nas też długo korciło :) Pozdrawiamy!

      Usuń