wtorek, 26 sierpnia 2014

placki z ziemniaków i twarogu


Niewątpliwe smak dzieciństwa. Gdy po obiedzie zostały ziemniaki wiadomo było, że pojawią się placki. Twaróg zawsze był pod ręką, gdyż dziadek Staś produkował kilogramy białego sera na użytek domowy :)

Składniki:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków,
  • 30 - 40 dag twarogu,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki utłuczcie razem z twarogiem. Dodajcie jedno jajko i żółtko oraz połowę bułki tartej. Doprawcie solą i pieprzem. Wyróbcie na jednolitą masę i uformujcie placki/kotleciki. Panierujcie w jajku i pozostałej bułce tartej. Smażcie na oleju z obu stron, aż staną się rumiane. Możecie do masy dodać podsmażoną cebulę. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Równie dobrze smakują ;) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Nigdy takich nie jadłam ale na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe placuszki. Takich nigdy nie jadłam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dobry przepis. Dziś zrobiłam, zjedliśmy ze smakiem z sosem grzybowym, pasował jak ulał. Życzę miłego niedzielnego popołudnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis przypadł do gustu :) Pozdrawiamy!

      Usuń