piątek, 22 sierpnia 2014

dorsz na szałwiowym maśle, sałatka z buraków i gruszek, kasza gryczana


Mało u nas kasz, a świetnie komponują się z naszymi ukochanymi rybami. Nadrabiamy. Sałatkę doprawiliśmy cudem, które otrzymaliśmy w prezencie od przyjaciół, jest to wyśmienita mieszanka soku z winogron, wina i trufli. Domino, Marek, dziękujemy!

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z dorsza,
  • szklanka kaszy gryczanej, użyliśmy niepalonej
  • 5 buraków,
  • 1 gruszka,
  • kilka listków szałwii,
  • Truffle And Chardonnay Delicacy (możecie zastąpić to mieszanką octu winnego, miodu i oliwy truflowej)
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • sól, pieprz,
  • masło

Buraki umyjcie, obierzcie ze skóry, pokrójcie. Rozłóżcie na blaszce do pieczenia, skropcie oliwią i wstawcie min. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Gruszkę pokrójcie w centymetrową kostkę. Gdy buraki będą gotowe i wystygną wymieszajcie je z gruszką, oliwą, przysmakiem truflowym, doprawcie solą i pieprzem, posypcie prażonymi migdałami. Ugotujcie kaszę. Zagotujcie 2 szklanki wody, wsypcie kaszę. Gotujcie, aż wchłonie całą wodę. Następnie wstawcie na 20 minut, do ciepłego, po pieczeniu buraków, piekarnika. Na patelnię wrzućcie 2-3 łyżki masła, dodajcie szałwię. Na rozgrzane masło wrzućcie, przyprawione solą i pieprzem filety. Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz