wtorek, 12 sierpnia 2014

tatar z brokułów z nasionami granatu i winogronami na carpaccio z buraków


Mieliśmy ochotę na warzywa, poszukaliśmy inspiracji w internecie i oto co nam wyszło, istna bomba witaminowa! Danie świetne jako przystawka czy też lunch.

Składniki:
  • 350 g brokułów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie buraki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ok. 100 g czerwonych lub zielonych winogron
  • pestki z 1 granatu, ok. 60-80 g
  • 7-8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 6-8 liści świeżej mięty, posiekane
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pokruszonych orzechów pistacjowych

Buraki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w cienkie plastry. Ułóżcie na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, skropcie oliwą, posólcie, popieprzcie i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 12-15 minut. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły zmiksujcie w malakserze, żeby miały grudkowatą konsystencję. Przełóżcie je do miski. Do malaksera wrzućcie seler i również go zmiksujcie i przełóżcie do miski z brokułem. Dodajcie pestki granatu, jogurt, sok z 1/2 cytryny i pieprz, wymieszajcie. Dodajcie liście mięty.Doprawcie ponownie sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Wyłóżcie na talerze, dodajcie na wierzch przekrojone na pół winogrona. Wokół ułóżcie plastry upieczonych buraków, które posypcie orzechami pistacjowymi. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz