wtorek, 5 sierpnia 2014

cytrynowa zupa z kurczakiem i warzywami


Pyszna lekka, cytrynowa zupa letnia.

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone mandoliną w cienkie plastry
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka zielonego groszku, może być mrożony
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki kaszy kus kus

Przygotujcie kus kus, zalejcie kaszę 1 szklanką wrzątku, przykryjcie i odczekajcie 3-5 minut, wymieszajcie, odstawcie.
Do większego rondla o grubym dnie wrzućcie masło i wlejcie oliwę, podgrzejcie. Dodajcie pora i marchewkę, smażcie kilka minut, aż się por zeszkli. Dodajcie czosnek, wymieszajcie, dodajcie sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszajcie. Zalejcie wszystko bulionem, przykryjcie i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Wyłączcie ogień, dodajcie groszek, cukinię, kurczaka, skórkę i sok z cytryny, wymieszajcie i zostawcie na rozgrzanym palniku przez ok. 4-5 minut, aż cukinia lekko dojdzie ale będzie jeszcze chrupiąca. Do misek wyłóżcie przygotowaną wcześniej kaszę. Zalejcie zupą, wrzućcie świeżą bazylię. Możecie udekorować plastrami cytryny. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Zupa jest na prawdę wyśmienita!! W 100% warta polecenia!

    OdpowiedzUsuń