czwartek, 13 lutego 2014

burak burger


Jak zwykle w Walentynki zachęcamy do przygotowania niekoniecznie czegoś słodkiego :) Zjedzcie razem super burgery z buraków! Czerwień jest, spędzenie razem czasu przy gotowaniu jest, wspólna konsumpcja jest...miłego i smacznego wieczoru pozostaje Wam życzyć! :)

Składniki:

  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 średnie buraki, obrane i poszatkowane
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 szklanki ugotowanej i odsączonej zielonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu do sushi, musi być bardzo lepiący
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz

przepis na bułki znajdziecie TU.



Na rozgrzanym oleju usmażcie cebulę na brązowo, 10-15 minut, aż się skarmelizuje. Dodajcie poszatkowane buraki, czosnek, orzechy, rodzynki i paprykę, gotujcie ok. 10 minut, często mieszając. Przełóżcie wszystko do malaksera i zmiksujcie pulsacyjnie, dodajcie 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
W dużej misce połączcie ze sobą powstałą buraczaną masę z ugotowaną soczewicą. Do malaksera wsypcie ugotowany ryż i jajko, zmiksujcie. Połączcie dłońmi w misce obie masy. Podzielcie na 4-6 okrągłych porcji, rozgrzejcie olej, smażcie ok. 4-5 minut, delikatnie przełóżcie na drugą stronę, przykryjcie pokrywką i smażcie kolejne 6-8 minut. Podawajcie w bułce. My polaliśmy wszystko jogurtem naturalnym i dodaliśmy pomidorki koktajlowe i koperek. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Świetny jest! Bardzo mi się spodobał ten pomysł.

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się i zachęcamy zatem do zrobienia :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Na pewno wypróbuję i dam znać, jak wyszło! Uwielbiam wegeburgery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego zatem życzymy i czekamy na relację :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Wyglądają świetnie, a jako fanka buraków koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń