poniedziałek, 10 lutego 2014

brukselka z orzechami laskowymi


Świetna jako przekąska, przystawka, dodatek do mięs czy ryb, wreszcie doskonała baza do makaronu!

Składniki:

  • 250 g brukselki, umytej, pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz


Na patelni po prażeniu orzechów, rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie szalotkę, smażcie klika minut aż zmięknie, dodajcie czosnek i brukselkę, zmniejszcie ogień i smażcie kolejne kilka minut, aż brukselka zmięknie i będziecie mogli wbić w nią bez trudu widelec. Posólcie i popierzcie. Wyłóżcie na talerz, posypcie orzechami. Jeśli podajecie brukselkę z makaronem, posypcie wszystko jeszcze startym parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz