środa, 5 lutego 2014

sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczoną marchewką


W ten zimowy czas zatęskniło nam się za sałatkami...Aby była pożywna i kolorowa dla oka, dodaliśmy do niej kurczaka z grilla i pieczoną marchew.

Składniki:
  • garść sałaty, użyliśmy batawii i batawii czerwonej
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka kolendry , w proszku
  • płatki chili (opcjonalnie)
  • 5-6 marchewek, obranych i umytych
  • oliwa
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
sos:
  • 300 ml maślanki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • sól, pieprz
  • garść świeżej, posiekanej kolendry

Przygotujcie marynatę do kurczaka mieszając wszystkie składniki. Włóżcie do niej kurczaka, obtoczcie i wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Przygotujcie sos mieszając wszystkie składniki, odstawcie. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem, wyłóżcie na nim marchewkę, skropcie ją porządnie oliwą, solą, pieprzem i kuminem. Pieczcie ok. 20 minut. Na patelni grillowej usmażcie piersi kurczaka, ponacinajcie ją przed podaniem. Na talerze wyłóżcie sałatę, marchewki i usmażoną pierś kurczaka, sos podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!




2 komentarze: