piątek, 27 września 2013

pasta z makreli z morelami, orzechami i miętą


Przypominamy przepis Tomka Woźniaka, który ukazał się w miesięczniku Kuchnia kilka lat temu.
Świetnie się sprawdza na śniadania czy jako przystawka, podawana z chlebem czy tortillą.

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • pęczek mięty
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Mięso makreli oddzielcie widelcem od skóry i ości. Połączcie w miseczce z posiekanymi miętą, szczypiorkiem oraz śmietaną. Dodajcie pokrojone na kawałki morele i posiekane orzechy, wlejcie oliwę, doprawcie solą oraz pieprzem, wymieszajcie. Pasta nie musi być jednolita. Smacznego!


5 komentarzy: