piątek, 13 września 2013

kałamarnica smażona w parmezanie z sosem brokułowym


Dostaliśmy w prezencie kałamarnicę, a właściwie połowę jej tuby :)
Poszukaliśmy w sieci inspiracji i oto co nam wyszło...

Składniki:

  • 1/2 tuby kałamarnicy, oczyszczonej, pokrojonej w plastry
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 g startego parmezanu
  • olej do smażenia


sos a'la aioli:

  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka blanszowanych różyczek brokuła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu


Zacznijcie od doprawienia kałamarnicy solą i pieprzem, dobrze żeby chwilę się w lodówce "przegryzła".
Wszystkie składniki sosu wrzućcie do malaksera i zmiksujcie na jednolitą masę. Oliwę proponujemy dolewać partiami i sprawdzać konsystencję sosu. Odstawcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem na jednym talerzu. Na kolejnym roztrzepcie jajka. A na ostatnim mąkę. Kałamarnicę obtoczcie najpierw w mące, następnie jajku, na końcu z bułce z parmezanem. Wrzućcie na olej i smażcie, aż się zrumieni, co nastąpi dość szybko :) Podawajcie z sosem w osobnym naczyniu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz