środa, 11 września 2013

grzanki z kurkami i tymiankiem


Świetna przystawka w klimacie zbliżającej się jesieni...oby złotej, polskiej :)

Składniki:

  • 3-4 kromki chleba, jaki lubicie
  • 80-100 g kurek, oczyszczonych i umytych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki Sherry
  • listki z 6-8 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz


Na patelni rozpuśćcie połowę masła i wrzućcie kurki, smażcie chwilę i następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście ok. 10-15 minut, odcedźcie. Na tej samej patelni rozpuśćcie resztę masła, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie kurki, tymianek i Sherry. Gotujcie aż Sherry się zredukuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Zwilżone kromki chleba możecie wrzucić na 10 minut do pieca (180'C), albo podsmażyć chwilę na suchej patelni. Na kromki wyłóżcie kurki. Możecie posypać świeżym tymiankiem, bądź natką, jeśli lubicie. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Alez bym cos z kurkami zjadla! A tu, jak na zlosc, trudno je upolowac :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczujemy i przepraszamy, że narobiliśmy smaku...:)

      Usuń
  2. bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń