środa, 18 września 2013

kurczak pieczony z dynią, szpinakiem i mlekiem kokosowym


Zapiekanka w jesiennym stylu.

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni, obranej i posiekanej w kostkę
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 40 g orzechów laskowych bądź włoskich, rozdrobnionych
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania brytfanki
  • płatki chili (opcjonalnie)


Rozgrzejcie piec do 180'C. Żaroodporne naczynie wysmarujcie masłem. Piersi kurczaka i dynię posólcie i popieprzcie i włóżcie do naczynia. Piersi skropcie dodatkowo sokiem z pomarańczy, skórkę włóżcie pomiędzy kurczaka i dynię, naczynie przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do pieca na 30-35 minut, aż kurczak i dynia się upieką. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzućcie liście szpinaku i czekajcie aż się zredukują, odstawcie. Upieczonego kurczaka pokrójcie na małe kawałki, włóżcie do miski, dodajcie dynię, szpinak i mleko kokosowe, wymieszajcie. Jeśli jest taka potrzeba, posólcie i popierzcie do smaku. Przełóżcie kurczaka do kokilek do zapiekania i wstawcie do pieca na najwyższą półkę, żeby się chwilę przypiekło. Posypcie orzechami i płatkami chili (opcjonalnie). Smacznego!


4 komentarze:

  1. Czy można dostać do Ciebie maila? Chciałam o coś zapytać :) Mój to karolina.daisy@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Do nas, prowadzimy bloga razem :) Zapraszamy do pytania: eintopf@outlook.com , pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia pod każdą postacią jest rewelacyjna, chyba nigdy nie trafiłam na niedobre z nią danie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń