środa, 26 czerwca 2013

szaszłyki z kurczaka z curry i imbirem


Zaprzyjaźniamy się powoli z naszym nowym nabytkiem - grillem :)
Dziś propozycja dla wielbicieli smaków wschodnich.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, umyte, pokrojone na 2-3 cm kawałki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • pieprz
  • kilka gałązek kolendry bądź natki do posypania


W misce wymieszajcie ze sobą składniki marynaty, dodajcie do niej kurczaka, dobrze wymieszajcie i wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Jeśli grillujecie na ogniu, drewniane patyczki wcześniej namoczcie lekko w wodzie, żeby się nie spaliły.
Nabijcie kurczaka, szaszłyki smażcie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki dobrze smakują z ryżem.
Podaliśmy też do nich mix sałat z sezamem, płatkami migdałów, suszoną żurawiną z dressingiem z oliwy, soku z cytryny i miodu. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Ekstra szaszłyki ! Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za pomysł na dzisiejszy obiad! Nie mieliśmy jasnego sosu sojowego, więc użyliśmy ciemnego. Przesmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ha! zrobilam! cud, miod, malina a na dodatek zostalam nazwana "najwspanialsza kucharka dziewczyna" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń