poniedziałek, 10 czerwca 2013

aglio olio


Klasyka włoskiej kuchni. Tyle w temacie :)

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • oliwa
  • 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 1-2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz


Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie trochę oliwy, wrzućcie czosnek i papryczkę, podsmażcie, aż czosnek zmieni kolor na złoty. Posólcie. Dodajcie makaron, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, masło, dobrze wymieszajcie. Dorzućcie pietruszkę i suszone płatki chili. Posypcie świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!



2 komentarze: