sobota, 8 czerwca 2013

szparagi z jajkiem i szynką parmeńską na paście z awokado


Połączenie smaków powala! Dla wszystkich lubiących uczucie sytości po zjedzeniu śniadania.

Składniki:

  • 10 - 12 zielonych szparagów 
  • 1-2  łyżki masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 1 duża ciabatta, albo kawałek ciemnego chleba
  • 1 awokado
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej


sos holenderski:
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 plaska łyżeczka musztardy
  • 100 g roztopionego masła, schłodzonego
  • sól
  • pieprz (daliśmy cytrynowy)
W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.
Szynkę parmeńską wrzućcie na rozgrzaną patelnię, podsmażcie, aż będzie chrupiąca.
Obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę, pokrójcie na kawałki, skropcie lekko cytryną, dodajcie skórkę z cytryny, pieprz, sól i musztardę. Rozgniećcie wszystko widelcem lub praską do ziemniaków, niech powstanie gładka masa.
Ze szparagów oderwijcie zdrewniałe końcówki, wrzućcie na rozgrzane na patelni grillowej masło, smażcie ok. 4-5 minut, w zależności od grubości szparagów. Na patelni, na której smażyliście szynkę, usmażcie 2 jajka.
Bułkę/chleb posmarujcie pastą awokado, ułóżcie usmażone szparagi, szynkę, jajko sadzone, posólcie, popieprzcie i polejcie sosem holenderskim. Smacznego!


2 komentarze: